SUL-JUOKSUTAPAHTUMAT MUKAAN EKOKOMPASSI-YMPÄRISTÖJÄRJESTELMÄÄN

Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumat Helsinki City Marathon, City Run (puolimaraton), Street Run, Minimarathon ja Naisten Kymppi ovat liittyneet mukaan Ekokompassi-ympäristöjärjestelmään. Kipinä Ekokompassiin mukaan lähtemiseen tuli roskaamisen kautta. Joka vuosi juoksijoiden jälkeensä jättämät juoma- ja geeliroskat nimittäin kirvoittavat palautteita sivullisilta ennen kuin järjestäjät ehtivät jälkisiivouspartion kanssa paikalle.

– Ekokompassi on meille kuitenkin paljon enemmän kuin roskaamisen estämistä. Sen kautta pyritään tekemään kestäviä materiaalivalintoja ja esimerkiksi kierrättämään mahdollisimman suuri määrä tarvittavista tuotteista ja materiaaleista, sanoo kilpailunjohtaja Markku Haverinen.

Ekokompassi-ympäristöjärjestelmä perustuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin 10 kriteerin noudattamiseen. Ekokompassi pohjautuu sekä vastaaviin pohjoismaisiin ympäristöjärjestelmiin että kansainvälisiin ympäristöjohtamisen standardeihin ja se soveltuu monenlaisille organisaatioille, myös mm. tapahtumille. Pääkaupunkiseudulla Ekokompassi-palvelua tarjoaa Helsingin ympäristöpalveluiden (HSY) Ilmastoinfo sekä palvelua laajennetaan parhaillaan valtakunnalliseksi tapahtumille Olympiakomitean koordinoimassa hankkeessa. Yleisurheilutapahtumista mukana on myös mm. Seinäjoen Kalevan Kisat.

SUL-juoksutapahtumat ovat nyt alkukartoitusvaiheessa, jonka jälkeen määritetään tavoitteet. Sen jälkeen alkaa itse kehitystyö. Kolmen vuoden ajan Ekokompassi tulee olemaan integroitu osa organisaation toimintaa. Ympäristöohjelma tulee ulottumaan myös juoksijoihin, katsojiin sekä yhteistyökumppaneihin.

Vuonna 2017 tehdään Ekokompassin puitteissa kaksi auditointia; Helsinki City Runin ja Helsinki City Marathonin päivinä toukokuussa ja elokuussa. Mikäli auditoinnit läpäistään, on Ekokompassi-sertifikaatti voimassa kolme vuotta, jona aikana sitoudutaan edelleen parantamaan palveluita. SUL-juoksutapahtumien lähtötilanne on hyvä, sillä monia asioita on ajateltu jo pitkään kestävästi, mutta aina löytyy parannettavaa.

– Juoksutapahtumissamme Ekokompassi on laajempi asia kuin pelkkä ympäristöjärjestelmä. Ajattelemme sitä kokonaisvaltaisesti kestävän kehityksen ja yhteiskuntavastuun kautta. Moni asia on jo hyvässä kunnossa, mutta kolmessa vuodessa pääsemme kehittämään asioita eteenpäin, toteaa Haverinen.

– Yksi SUL:n juoksutapahtumien painopisteistä koskee viestintää. Pyrimme lisäämään tietoa ja kouluttamaan kaikkia, joita tapahtumat koskettavat, havainnoimaan ympäristöä eri tavalla suurtapahtumien yhteydessä. Esimerkiksi tulemalla julkisilla liikennevälineillä paikalle ja kierrättämällä voimme pienentää tapahtumien hiilijalanjälkeä, Haverinen jatkaa.

Lisätietoja: Suomen Urheiluliiton juoksutapahtumat, tapahtumapäällikkö Lotta Hanski lotta.hanski(ät)sul.fi

Ekokompassin nettisivut: www.ekokompassi.fi