KUINKA MOTIVOITUA JUOKSEMAAN LÄPI TALVEN?

Monille juoksua harrastaville marras-joulukuu on haasteellista aikaa ylläpitää omaa juoksumotivaatiota. Säät kylmenevät, ulkona on pimeää ja juoksualustana saattaa olla kaikkea mahdollista lumesta jäähän ja loskaan. Kevät ja paljas asfaltti tuntuvat kaukaisilta ja treenien väliin jättäminen houkuttelee. Mitä jos tänä vuonna kuitenkin ylläpitäisi juoksua mukana treeneissä läpi talven? Tässä muutamia vinkkejä motivaation ylläpitämiseen!

1. ASETA ISOMPI TAVOITE
19.5.2018 juostava Sportyfeel Helsinki City Marathon saattaa tuntua vielä marras-joulukuussa kaukaiselta, mutta tavoite kannattaa asettaa jo nyt ja aloittaa treenit. Ilmoittautua voit tästä. Kun tavoite on selkeänä mielessä ja ilmoittautuminen tehty, motivoi se lähtemään juoksulenkille myös huonommalla säällä. Talvikuukausina on hyvä keskittyä peruskunnon ylläpitämiseen uutta juoksukautta varten. Kun harjoittelu jatkuu säännöllisenä läpi talven, ei juoksukunnon rakentamista tarvitse aloittaa alusta kevään tullen.

2. ASETA VÄLITAVOITTEITA
Matkalle kohti isompaa tavoitetta, kannattaa asettaa pienempiä välitavoitteita, jotta motivaatio pysyy yllä. Talvella voi vaikkapa osallistua pienempiin talvijuoksutapahtumiin, joita löydät esimerkiksi Juoksija-lehden juoksukalenterista. 5km ja 10km kilpailut ovat hyviä välitavoitteita matkalla kohti maratonia ja antavat lisämotivaatiota harjoitteluun.

3. JUOKSE KAVERIN KANSSA
Juoksulenkille lähteminen etenkin pimeään ja kylmään ei välttämättä houkuta, mutta motivaatio kasvaa heti, jos sopii juoksutreffit ystävän kanssa.Yhdessä juokseminen antaa mahdollisuuden vaihtaa juoksun ohessa kuulumisia ja yleensä kilometrit taittuvat nopeammin seurassa. Lenkin lopuksi huomaakin juosseensa pidemmälle kuin olisi yksin tullut juostua. Nappaa siis kaveri mukaan, jos tarvitset lisämotivaatiota. Yhdessä voi myös sopia tavoitteista ja kannustaa toista matkalla kohti niitä!

4. OSALLISTU YHTEISLENKEILLE 
Porukassa juokseminen on hauskaa! Yhteislenkillä voit verkostoitua muiden juoksijoiden kanssa ja saat samalla lisämotivaatiota myös omaan harjoitteluun. Suomen Urheiluliiton yhteistyökumppani Juoksuliike tarjoaa kaikille Helsinki City Marathonille, Helsinki City Runille, Helsinki City 5:lle ja Helsinki City Marathonviestiin ilmoittautuneille ilmaisen yhteislenkin pääkaupunkiseudulla joka kuukausi kaksi kertaa.
Vaikket olisi vielä ilmoittautunut mukaan edellämainittuihin tapahtumiin, olet tervetullut yhteislenkeille!
Tulevat yhteislenkkipäivämäärät ovat seuraavat:
03.12.2017 Pirkkola klo 12
17.12.2017 Töölön Kisahalli klo 12
07.01.2018 Pirkkola klo 12
21.01.2018 Töölön Kisahalli klo 12
04.02.2018 Pirkkola klo 12
18.02.2018 Töölön Kisahalli klo 12
04.03.2018 Pirkkola klo 12
18.03.2018 Töölön Kisahalli klo 12
08.04.2018 Pirkkola klo 12
22.04.2018 Töölön Kisahalli klo 12
06.05.2018 Pirkkola klo 12
18.05.2018 Töölön Kisahalli Shake Out Run klo 18
19.5.2018 Helsinki City Running day (Helsinki City RunHelsinki City MarathonHelsinki City 5, Helsinki City Marathonviesti, Chiquita Minimarathon

5. TEE MUUTAKIN KUIN JUOKSUA
Talvi on monelle juoksijalle off-sesonkia, jolloin keskitytään myös muihin lajeihin. Jos juokseminen läpi talven tuntuu haastavalta, harkitse juoksumäärän vähentämistä ja oheislajien lisäämistä treenikalenteriin! Juoksijan treenikalenteriin sopivat hyvin esimerkiksi lihaskuntoharjoittelu, liikkuvuusharjoitukset, hiihto, spinning, uinti ja ryhmäliikunta. Treenien monipuolisuus auttaa parantamaan motivaatiota ja usein myös fyysistä kuntoa. Talvikuukausina on hyvä rakentaa vaikkapa keskivartalon ja jalkojen voimaa tulevaa juoksukautta varten. Tärkeä osa treenikalenteria on toki myös lepo.

6. PÄIVITÄ JUOKSUVARUSTEET TALVEA VARTEN
Kun varusteet ovat kunnossa, on lenkillekin lähteminen mukavampaa! Talvijuoksussa oleellisia varusteita ovat sopivat juoksukengät, pipo/päähine, hanskat, lämpimät talvijuoksutrikoot-ja takki. Koko juoksuvaatekaappia ei kuitenkaan ole välttämätöntä päivittää, mutta oikeanlaiset varusteet voivat parantaa motivaatiota talvijuoksuun kummasti.

7.HYÖDYNNÄ JUOKSUMATTO TAI SISÄJUOKSURATA
Jos ulkona juokseminen tuntuu talvella sääolosuhteiden takia haastavalta, hyödynnä juoksumatto tai sisärata, jos sellaiset ovat käytettävissä. Vaihtelu virkistää ja juoksumatolla tai radalla saa tehtyä säästä riippumatta kovemmankin harjoituksen hyvissä olosuhteissa.

8. SEURAA JUOKSIJAN SOSIAALISTA MEDIAA
Motivaatiota omiin juoksutreeneihin voi saada myös seuraamalla sosiaalisessa mediassa muita motivoituneita juoksijoita. Facebookissa toimii useita juoksuharrastajien ryhmiä kuten Juoksufoorumi tai Kestävyyttä Pintakaasulla 24/7. Liity ryhmiin ja saat motivaatiota myös omiin treeneihin. Instagramissa suomalaiset juoksijat päivittävät juoksutreenikuviaan hashtagilla #juoksu ja kansainvälisiä juoksuharrastajia voi seurata vaikkapa hashtagien #instarunners #running #runnerscommunity #womensrunningcommunity kautta. Seuraa myös Helsinki City Marathonia Instagramissa @helsinkimaraton ja lisää omiin treenikuviin #hcm2018 ja #helsinkicitymarathon. Valmistautuminen yhdessä kohti kevään juoksutavoitetta on hauskempaa!